Veelgestelde vragen m.b.t. woning aankoop en verkoop

Uitgebreid antwoord op de vragen die onze klanten het meest stellen over de aan- en verkoop van een woning.

Is uw vraag niet (volledig) beantwoord?
Stel uw vraag dan via het contactformulier, telefonisch via 085 210 40 40 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

FAQ - Veelgestelde vragen aan- en verkoop

 • Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?

  Nee, de verkoper hoeft de woning niet aan u te verkopen. Vraagprijs wordt gezien als het uitnodigen van het doen van een bod.
  Ook als u de vraagprijs biedt, kan de verkoper dus beslissen of hij uw bod wel of niet aanvaardt, of (via zijn makelaar) een tegenbod doet.

 • Wat houdt de drie dagen bedenktijd voor de koper precies in?

  De wettelijk vastgestelde drie dagen bedenktijd houdt in dat u als koper zonder opgaaf van redenen de koop kunt ontbinden. De bedenktijd kan langer duren dan drie dagen als deze eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag. Hiervoor zijn regels opgesteld. De NVM-makelaar kan precies aangeven tot wanneer de bedenktijd loopt.

   bedenktijd koper

 • Kan de verkoper de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling verhogen?

  Ja, de verkoper kan de vraagprijs verhogen of te verlagen. U mag als potentiële koper ook  tijdens de onderhandelingen uw bod  verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, komt uw eerdere bod te vervallen.

 • Valt de makelaarscourtage onder de ‘kosten koper’?

  Nee, deze courtage zit er niet in. Onder ‘kosten koper’ vallen:
  a) Overdrachtsbelasting
  b) Notariskosten, onder andere voor het opmaken van de leveringsakte en het inschrijven ervan in het Kadaster.

  Naast bovengenoemde kosten kunnen er notariskosten zijn voor het opmaken en inschrijven van de hypotheekakte. Indien de koper een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld, dan komt de courtage voor deze aankoopmakelaar voor rekening van de koper. Deze worden meestal verrekend via de eindafrekening die de notaris opmaakt. De kosten van de verkopende makelaar zijn voor rekening van de verkoper.

 • Wanneer ben ik in onderhandeling?

  U bent pas in onderhandeling als de verkopende partij reageert op uw bod door een tegenbod te doen. U bent echter nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij uw bod met de verkoper zal bespreken.

 • Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

  Vrij op naam wil zeggen dat de kosten voor het overdragen van de woning voor rekening van de verkoper komen. Hierbij kunt u denken aan de overdrachtsbelasting en notariskosten. De notariskosten voor het vestigen van een hypotheek vallen hier niet onder; die zijn voor rekening van de koper.
  Vaak worden nieuwbouwwoningen v.o.n. te koop aangeboden. Informeer vooraf duidelijk welke kosten voor rekening zijn van verkoper en welke voor koper. Zo voorkomt u dat u achteraf voor verrassingen te komen staan.

 • Heeft mijn woning een energielabel nodig?

  Vanaf 2008 is een energielabel verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning, op enkele uitzonderingen na. Het energielabel voor woningen geeft met klassen en kleuren een indicatie hoe energiezuinig een woning is. Vanaf 1 januari 2015 wordt er toegezien op de naleving van het hebben van o.a. een energielabel bij de eigendomsoverdracht.

  Bij het leveren van een woning zonder een definitief energielabel kan door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een sanctie aan de verkoper worden opgelegd. Dat kan gaan om een boete van maximaal € 410,- of om een last onder dwangsom met de verplichting om alsnog een label aan te vragen. Deze wettelijke verplichting is niet uit te sluiten in een koopovereenkomst. Meer informatie kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.

 • Wat zijn de ontbindende voorwaarden?

  De ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis zijn de voorwaarden die een koper of verkoper kan laten opnemen in de koopovereenkomst,  zodat de koop ontbonden kan worden als er aan die voorwaarden niet wordt voldaan. Ontbindende voorwaarden hebben veelal betrekking op het verkrijgen van financiering, Nationale Hypotheek Garantie en een bouwtechnische keuring.

 • Wel of geen bouwkundige keuring?

  Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden! De vraagprijs lijkt alleszins redelijk en na enige onderhandelingen komen jij en de verkoper tot een overeenkomst. Toch zijn er behalve de koopprijs nog een aantal andere belangrijke zaken waarbij rekening gehouden dient te worden wanneer je een huis aankoopt. Een daarvan is de bouwkundige staat van de woning en dus is het in veel gevallen verstandig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

 • Waarom een bouwkundige keuring?

  Een huis kopen is een grote investering, dan wil je tot in de details weten wat je koopt. Bij kopen spelen vaak in eerste instantie de locatie, sfeer en type woning,  maar ook de staat van de woning, hoe is het dak, de kozijnen en bijvoorbeeld de voegen. Komen er op (korte) ternijn grote investeringen aan. Daarom is het belangrijk om via een bouwtechnische keuring er achter te komen hoe de staat van de woning is.

 • Onderzoeksplicht van kopers

  Als koper van een huis heb je ten allen tijden een onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat jij als koper verplicht bent om vooraf gedegen onderzoek moet hebben gedaan naar de (bouwkundige) staat van de woning.

 • Mag een verkoopmakelaar doorgaan met bezichtigingen als er al over een bod onderhandeld wordt?

  Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk niet tot een verkoop te leiden. Bovendien zal de verkoper waarschijnlijk graag willen weten of er meer belangstelling is. Ook mag er met meerdere geïnteresseerde kopers tegelijkertijd onderhandeld worden. Een NVM-makelaar moet dit wel duidelijk aan alle partijen melden.
  Vaak zal de verkopende NVM-makelaar belangstellenden mededelen dat er al een bod ligt of dat er onderhandelingen gaande zijn. De NVM-makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van de biedingen. Dit zou overbieden kunnen uitlokken.

 • Hoe komt de koop tot stand?

   

  Als verkoper en koper het eens zijn over de belangrijkste zaken - onder andere prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken -, dan legt de verkopende NVM-makelaar de afspraken vast in de koopovereenkomst. Pas als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, komt de koop tot stand.

  Ontbindende voorwaarden zijn een belangrijk aandachtspunt. Als u deze opgenomen wilt hebben in de koopovereenkomst, dan moet u dit meenemen in de onderhandelingen. Als koper krijgt u niet automatisch een ontbindende voorwaarde. Koper en verkoper moeten het eens zijn over aanvullende afspraken en ontbindende voorwaarden voordat de koopovereenkomst wordt opgemaakt.

  Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn:

  • Financieringsvoorbehoud.
  • Geen huisvestingsvergunning.
  • Negatieve uitkomst van een bouwkundige keuring.
  • Het niet verkrijgen van Nationale Hypotheekgarantie.
  • NVM No-Risk clausule.

  De koop komt pas tot stand op het moment dat de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend. Dit vloeit voort uit de Wet Koop onroerende zaak en heet het schriftelijkheidsvereiste. Een mondelinge of per e-mail bevestigde afspraak is dus niet voldoende.
  Zodra de verkoper en de koper de koopovereenkomst hebben ondertekend en de koper (en eventueel de notaris) een afschrift van de overeenkomst heeft ontvangen, treedt voor de particuliere koper de wettelijke bedenktijd in werking (zie vraag 11). Binnen deze tijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. Na deze tijd is de koop definitief rond, tenzij de ontbindende voorwaarden van toepassing zijn.

   

 • 1