Leeghuis nieuws m.b.t. aankoop en verhuur op de woningmarkt

De markt van nieuwbouwwoningen raakt steeds verder op slot. In het eerste kwartaal van 2017 werden er nog geen 7.700 nieuwe woningen verkocht, een daling van 18 procent ten opzichte van het voorliggende kwartaal (en met 6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2016). Door het ontbreken van aanbod is de druk op een nieuwbouwwoning sinds 2005 niet zo groot geweest.

Fractie lager

Dat blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt van het Expertisecentrum Woningwaarde van de TU Delft. De onderzoekers constateren dat het totaal aantal verkochte woningen (oudbouw en nieuwbouw) in het tweede kwartaal van 2017 door gebrek aan aanbod ook een fractie lager uitkomt dan in het tweede kwartaal vorig jaar. De gemiddelde prijs voor een koopwoning steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 2,6 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor.
 

Doorstroming
Vooral in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland is de koopwoningmarkt krap. Maar in alle provincies is de druk op de markt van bestaande koopwoningen al weer groter dan voor het uitbreken van de crisis in 2008. Wel zien de onderzoekers dat de doorstroming op de woningmarkt  toeneemt. In het tweede kwartaal van 2017 is het aantal verkochte vrijstaande woningen en hoekwoningen meer dan gemiddeld gestegen, en het aantal verkochte appartementen juist benedengemiddeld.

Licht grijze wolken
Het gebrekkige aanbod van nieuwbouw en goedkope woningen bedreigt volgens de onderzoekers de tot voor kort florissante situatie op de woningmarkt. Ze spreken van ‘licht grijze wolken’. ‘Het geringe aanbod van te koop staande woningen zorgt voor een sterke stijging van de koopprijzen, waardoor het vertrouwen in de koopwoningmarkt verder wordt aangetast onder de huishoudens met een een lager tot gemiddeld inkomen. Zij zien de betaalbaarheid van koopwoningen duidelijk afnemen. Naast financiële mogelijkheden is juist dat vertrouwen in de koopwoningmarkt een belangrijke voorwaarde voor woonconsumenten om in een eigen woning te investeren.’

Bron: http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/gebrek-aan-nieuwbouw-stagneert-woningmarkt.9568736.lynkx

 

 

Neem contact op met Leeghuis

Persoonlijk advies? Neem contact op met Leeghuis - verkopen en verhuren

Inschrijven als verhuurder

ik wil mijn woning verhuren