Leeghuis nieuws m.b.t. aankoop en verhuur op de woningmarkt

tijdelijk verhuren koopwoning met de Leegstandwet - ABN AMROTijdelijk verhuren om dubbele hypotheeklasten te compenseren (bron: ABN AMRO)

Verliefd worden en samenwonen. Dat overkwam Caroline van Lier uit Roosendaal. Zij besloot vorig jaar om bij haar nieuwe liefde in te trekken. Ze zette haar eigen woning te koop. ‘En dan is het hopen dat een koper zich meldt. Helaas staat mijn huis nu ruim acht maanden te koop. Om dubbele lasten te voorkomen, besloot ik het tijdelijk te verhuren.’

Voordat Caroline tot het besluit kwam om te verhuren, had ze samen met een makelaar diverse pogingen ondernomen om haar huis te promoten. Caroline: “ Tevergeefs heb ik gewacht op een geïnteresseerde koper. Gelukkig had ik, voor ik mijn huis in de verkoop zette, al geïnformeerd naar de mogelijkheden om tijdelijk te verhuren. Je hebt toestemming nodig van diverse instanties, zoals de gemeente waarin je woonachtig bent en je hypotheekverstrekker.”

Dubbele hypotheeklasten
‘De hypotheek voor mijn woning loopt bij ABN AMRO. Ook mijn woonverzekeringen heb ik bij de bank afgesloten. Ik zag er in het begin tegenop om alles te regelen. Het omzetten van de verzekering liep enige vertraging op omdat de bank nog wat vragen had aan de huurder. Zij hebben toen rechtstreeks contact gehad, waarna ik een nieuwe polis kreeg. Het aanpassen van de hypotheek was niet zo moeilijk. Dat was wel mijn grootste angst: stel dat je geen toestemming krijgt van je bank. Dan blijf je alsnog met dubbele hypotheeklasten zitten. Het liep dus allemaal een stuk makkelijker dan ik had gedacht. Toen alles rond was op papier, kon ik weer opgelucht ademhalen.’

Verhuren goed alternatief
‘Tijdelijk verhuren is voor nu een goed alternatief, omdat de meeste kosten gedekt zijn. Mijn woning is er een die geschikt is voor starters en doorstromers. Ik hoop dat die categorie de stap om een huis te kopen snel weer durft te wagen!’

Goed om te weten!

Het is in veel gevallen mogelijk om met toestemming van uw bank of hypotheekverstrekker uw te koop staande huis voor maximaal 5 jaar te verhuren.

Het grote voordeel is dat u dan geen dubbele maandlasten meer heeft. Echter, hou er wel rekening mee dat u in deze periode geen recht meer heeft op hypotheekrenteaftrek van uw te koop staande huis.

Meer informatie?

Denkt u er zelf aan om uw huis tijdelijk te verhuren en loopt uw hypotheek bij ABN AMRO? Neem dan contact op met een adviseur van de bank om de mogelijkheden te bespreken. Samen met uw adviseur kunt u afspraken maken over het verhuren van uw huis en de toestemming regelen. Houd er ook rekening mee dat u uw verzekeringen moet aanpassen. Door tijdelijk verhuren zijn misschien niet meer alle risico’s gedekt.

Bron:ABN AMRO

Neem contact op met Leeghuis

Persoonlijk advies? Neem contact op met Leeghuis - verkopen en verhuren

Inschrijven als verhuurder

ik wil mijn woning verhuren