Tijdelijke huurovereenkomst met gebruikmaking van een diplomatenclausule

De term “diplomatenclausule” (ook wel “tussenhuur” genoemd) geeft eigenlijk ook al direct aan voor welke doelgroep deze wetgeving is bedoelt. Een diplomaat (expat) kan door zijn, of haar, werkgever in het buitenland worden gestationeerd. Direct gevolg hiervan is dat de woningbezitter, tijdelijk, geen gebruik meer kan maken van de eigen woning. Eenmaal terug in Nederland wil de woningbezitter zelf weer gebruik kunnen maken van de woning.

Om ontruiming na afloop van de vastgestelde termijn af te kunnen dwingen wordt een ontruimingsbeding in de huurovereenkomst opgenomen en een verwijzing gemaakt naar het Burgerlijk wetboek (art. 7:247 lid 2 BW).

Voor de nieuwe wetgeving in 2016 (Wet Doorstroming Huurmarkt) was de diplomatenclausule de enige manier om tijdelijkheid in een huurovereenkomst te garanderen. De “tussenhuur” clausule kon slechts éénmalig worden gebruikt en was niet toepasbaar op opvolgende huurders. Ook was verlenging van de huurovereenkomst na de initiële 1e termijn niet mogelijk. Huurders met kennis van de huurwetgeving hebben zich dan ook met succes op hun huurrechten kunnen beroepen.

Met de komst van de nieuwe wetgeving zijn ook de mogelijkheden voor het gebruik van de diplomatenclausule versoepelt. Het is nu mogelijk om meerdere huurovereenkomsten met verschillende huurders te sluiten. Ook is verlenging van een bestaande huurovereenkomst mogelijk geworden. Belangrijk! Dit is geen vrijbrief om aan het huurrecht voorbij te gaan. Uitgangspunt is, en blijft, dat de verhuurde woning het hoofdverblijf is van de verhuurder en deze, na terugkomst uit het buitenland, ook zelf weer dient te betrekken.

Daarbij kan de diplomatenclausule op 2 manieren worden toegepast:

  1. Vaste termijn, bindend voor huurder en verhuurder;
  2. Vaste termijn, maar met tussentijdse opzegmogelijkheid. De Huurovereenkomst kan worden opengebroken met een aanzegtermijn van 3 (volle) kalendermaanden, mits dat op onderstaande gronden gebeurd.
  • Tussentijdse opzegging door de huurder is mogelijk wanneer diens werkzaamheden naar een locatie buiten Nederland worden verplaats.
  • Tussentijdse opzegging door de verhuurder is mogelijk wanneer diens werkzaamheden naar een locatie binnen Nederland worden verplaatst.

Er zijn dus mogelijkheden om te kunnen verhuren met een diplomatenclausule, wilt u weten wat het beste bij uw situatie aansluit, kunt u contact met ons opnemen, liever persoonlijk? Laat hier een berichtje achter en wij nemen contact met u op.

Neem contact op met Leeghuis

Persoonlijk advies? Neem contact op met Leeghuis - verkopen en verhuren

Woningbeheer tijdens verhuur

Woningbeheer met Raad en Daad

Inschrijven als verhuurder

ik wil mijn woning verhuren

Wat kost een vergunning in uw gemeente

vergunningen-per-gemeente