Vormen van (tijdelijke) verhuur.

De Nederlandse huurwet kent flink wat beperkingen en valkuilen. Een huurder kan zich, soms onbedoeld, al snel op huurrechten beroepen. Dit is ook direct de reden waarom hypotheekbanken het verhuren van een koopwoning niet toestaan (huurbeding in de hypotheekakte).

Leeghuis heeft zich in de crisisjaren gespecialiseerd in de veilige, tijdelijke, verhuur van koopwoningen. Dit in nauwe samenwerking met verschillende hypotheekbanken. In de meeste gevallen ging dit om woningen die nog verkocht moesten worden. Het vinden van de juiste huurder en het maken, en vastleggen, van duidelijke afspraken is bij deze vorm van verhuren nog belangrijker dan bij reguliere verhuur. De opgedane kennis & expertise wenden we tegenwoordig aan om ook uw woning veilig, tijdelijk, te kunnen verhuren.

Om te bepalen welke vorm van verhuren het beste bij u of uw situatie past zijn onderstaande vijf punten van belang om rekening mee te houden.

  1. De huurwet (Huurdersbescherming).
  2. Sociale huur versus geliberaliseerde huur (Huurpuntentelling).
  3. Kan uw hypotheekverstrekker akkoord gaan?
  4. Financiële (fiscale) gevolgen van verhuren.
  5. Kan de woning, tussentijds, verkocht worden?

In de afgelopen jaren heeft de wetgever enkele mogelijkheden gecreëerd om het verhuren van een (koop)woning op een dusdanige wijze te organiseren dat er geen huurrechten worden opgebouwd en tijdelijkheid kan worden gegarandeerd. Er zijn meerdere opties, maar veruit de meeste verhuurders kiezen voor één van de drie onderstaande vormen van verhuur.

Er zijn in Nederland diverse “smaken” wanneer het aankomt op het opmaken van een huurovereenkomst:

Aan de hand van bovenstaande vijf punten wordt hieronder dieper ingegaan op de verschillende verhuurvormen en de voor- en nadelen van elke verhuurvorm.

Neem contact op met Leeghuis

Persoonlijk advies? Neem contact op met Leeghuis - verkopen en verhuren

Woningbeheer tijdens verhuur

Woningbeheer met Raad en Daad

Inschrijven als verhuurder

ik wil mijn woning verhuren

Wat kost een vergunning in uw gemeente

vergunningen-per-gemeente