Een woning kopen als investering. Goed geregeld met Leeghuis

investeerders

Kopen om te verhuren!

Tegenwoordig wordt zo’n 8% van alle woningen als investering aangekocht. De reden: Geld op een spaarrekening kost alleen maar geld. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar de juiste investering met een gezond rendement en een laag risicoprofiel.

De cijfers wijzen uit dat ook in de crisisjaren de huurprijzen onverminderd stabiel (hoog) zijn gebleven. De laatste tijd laten de huurprijzen echter spectaculaire stijgingen zien (5 tot 15% stijging t.o.v. vorig jaar).

Voor veel (particuliere) beleggers is vastgoed dus een zekere, overzichtelijke belegging. Er zijn natuurlijk een heel aantal zaken om rekening mee te houden, maar de belangrijkste twee zijn:

 1. Hoe koop ik het juiste object aan en bepaal ik mijn “return on investment”, oftewel hoe gaat mijn aankoop renderen? (zie hiervoor ook woning aankopen)
 2. Hoe ga ik de verhuur organiseren zodat ik geen problemen krijg met de huurwetgeving (huurbescherming), of slechte huurders tref met alle daarbij behorende ellende? (zie hiervoor ook kosten om te verhuren en beheren met raad & daad)


Over de afgelopen jaren heeft Leeghuis zich gespecialiseerd in het begeleiden van particulieren die een aankoop als investering overwegen, of dat al gedaan hebben.
De ervaring leert dat veel particulieren het traject van aankopen en verhuren als zeer “spannend” ervaren. De kennis ontbreekt simpelweg en wanneer u op internet gaat zoeken komt er allerlei (foutieve) informatie op u af. Het gaat daarbij ook nog eens om forse bedragen die van invloed zijn op de levensstandaard in toekomstige tijden. Juiste beslissingen zijn dus zeer gewenst, of eigenlijk noodzaak.


Vanuit Leeghuis werken we niet met grote beleggers, vastgoed investeerders of andere grote partijen. Onze klanten hebben 1, 2, hooguit 3 objecten die ze verhuren. We kennen onze klanten, en hun wensen, en gaan voor de persoonlijke benadering. Doel is het opbouwen van een gezonde lange- termijn relatie met wederzijds vertrouwen. Daarbij houden we door een nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers de kosten beheersbaar.

Overweegt u het aankopen van een object als investering? Neemt u eens contact met ons op voor een vrijblijvend, oriënterend, gesprek om de (uw) mogelijkheden te bespreken.


Aanpak
Onderstaand de afwegingen, en stappen, die u als investeerder moet maken wanneer u een object als investering wilt aankopen.

 1. Gaat u de aankoop vanuit eigen middelen financieren, of (deels) financieren met vreemd vermogen? 50% tot 70% lenen in de vorm van een verhuurhypotheek is tegenwoordig, afhankelijk van uw kredietwaardigheid, ook als particulier goed mogelijk.
 2. Misschien wel de belangrijkste afweging: Bestaat de kans dat u, op termijn, uw investering weer vrij wilt / moet maken uit “de stenen”?
  Een geforceerde verkoop in economisch slechte tijden kan voor een flinke financiële strop zorgen. De gouden regel bij elke belegging: Investeer alleen geld dat u niet (direct) nodig heeft.
 3. Gaat u voor een “opknapper” (met onderhandelings mogelijkheden), of een pand dat direct te verhuren is (u bent niet de enige die gaat bieden)
 4. Gaat u voor een woning, of appartementsrecht (met bijbehorende vereniging van eigenaren)?
 5. Locatie bepalen en marktoriëntatie. Waar wil ik aankopen? In uw eigen omgeving, of in het centrum van een stad waar het makkelijk(er) verhuren is? 
 6. Bepalen van een marktconforme aankoopsom en verwachte huuropbrengsten.
 7. Ben ik gebonden aan (huisvestigings)vergunningen en/of maximale huurprijzen?
 8. Lange termijn rendement berekenen. Hiervoor zijn verschillende methodes, maar gebruikelijk worden hiertoe de BAR (bruto aanvangs rendement) en NAR (netto aanvangs rendement) methodes gebruikt. Een rendement van 5%, of hoger, wordt gezien als positief en acceptabel.
 9. Aankopen - Gaat u zelf in contact treden met de verkopende makelaar, of laat u dit over aan uw eigen aankoop makelaar? Een verkopende makelaar verkoopt per definitie liever aan een koper die wordt vertegenwoordigd door een aankoopmakelaar. De kans dat de aan- verkoop mis loopt is dan kleiner doordat beide partijen worden vertegenwoordigd en weten wat binnen hun mogelijkheden ligt.
 10. U heeft het juiste object, voor de juiste prijs, aangekocht. Gefeliciteerd!

Zowel in het aankoop traject, als in het verhuurtraject, heeft Leeghuis een unieke werkwijze. Leeghuis ondersteund waar informatie, kennis en kunde benodigd is, maar laat bij de opdrachtgever wat de opdrachtgever zelf kan / wil doen.

Als enige NVM makelaar heeft Leeghuis zich in de crisisjaren gespecialiseerd in het verhuren van te koop staande woningen. Het uitstellen van de verkoop door huurinkomsten te genereren bleek een schot in de roos. Gelukkig hebben de meeste van onze opdrachtgevers inmiddels hun woning (zonder restschuld) kunnen verkopen.
Gelukkig voor u kunnen we de opgedane kennis en expertise nu aan u aanbieden.

Neem gerust eens contact met ons op, of kijk verder op andere pagina’s voor een inkijkje in onze werkwijze.

Liever persoonlijk contact? Laat u dan hier een berichtje achter. Wij nemen dan contact met u op om u volledig te informeren over de mogelijkheden.

Aanvullende informatie m.b.t. koopwoning aankoop voor verhuur vind u via onderstaande links:

Aanpak & kosten aankoopbegeleiding

Aanpak & kosten verhuren

Beheren met Raad & Daad

Aanpak & kosten verkopen

Neem contact op met Leeghuis

Persoonlijk advies? Neem contact op met Leeghuis - verkopen en verhuren

Woningbeheer tijdens verhuur

Woningbeheer met Raad en Daad

Inschrijven als verhuurder

ik wil mijn woning verhuren